1/02/2018

Elizabeth Gilbert: Jej, moli, ljubi

Končno sem jo prebrala do konca! In tukaj sledi tudi ocena knjige.


O avtorju

Elizabeth Gilbert je ameriška pisateljica, rojena 18. julija 1969. Rakica in mogoče me je zato
pritegnila knjiga. Zaslovela je prav s to knjigo leta 2006, po kateri je posnet tudi film. Največkrat govori o porokah, krizah žensk ter tudi o istospolnih porokah oziroma razmerij. Napisala je pa tudi napet roman Stern man. Piše tudi kratke zgodbe, novele in romane. Nadaljevanje te knjige pa je Za vedno. Mogoče bom pa še to prebrala. Spada pod angleško leposlovje med ženske romane. 

Povzetek
Tridesetletna Liz ima vse: moža, hišo, kariero. Namesto sreče in zadovoljstva pa čuti le paniko in zmedenost. Loči se in zapade v depresijo. Zato naredi radikalen korak – da bi odkrila, kdo v resnici je, se odpravi na enoletno potovanje okoli sveta, popolnoma sama. V Italiji se predaja kulinaričnim užitkom, uči se italijanščine in se zredi za 12 najsrečnejših kilogramov v svojem življenju. V Indiji s strogo meditacijo doživi razsvetljenje. V Indoneziji išče svoj najvišji cilj: ravnovesje med posvetnim užitkom in božansko transcendenco. Tu najde novo pot … in počasi jo spet začne loviti sreča.

Zgled
Knjiga ima privlačno platnico živih barv in tudi naslov ni napisan s tipično pisavo. Naslov Jej, moli, ljubi se ujema s vsebino knjige. Ima tri poglavja, tri države in v vsaki državi se nauči nekaj novega. 

Vsebina
Pripovedovalka je sama pisateljica knjige in govori o svojem potovanju, torej je zanesljiv vir informacij. Časovno obdobje njenega potovanja je eno leto in potuje v Italijo, Indijo in na koncu še v Indonezijo.  Sporočilo te knjige  je po mojemu mnenju to, da moramo spremeniti naš način življenja, če smo nesrečni. In če bomo to spremenili, bomo za sabo pustili ljudi ampak spoznali tudi nove. Upanje za srečo je, le če smo dovolj pogumni, da želimo spremeniti naš način življenja. In zdaj je novo leto, nov čas in imamo na voljo še 364 dni, da nekaj spremenimo.

Jezik/slog pisanja
Tema te knjige je iskanje ravnovesja v življenju, sikanje svoje sreče. Knjiga je sestavljena iz treh glavnih poglavij, ki ima 36 pripovedi.
Citat: "To pomeni, da je v vsakem delu 36 pripovedi, kar mi ugaja na osebni ravni, saj pišem knjigo v svojem 36 letu."

Na začetku je seveda uvod v katerem avtorica razloži zakaj je odšla na to potovanje. In na koncu še zahvala. Nadaljevanje si pa lahko preberete v naslednji knjigi. Všeč mi je njen stil pisanja, saj razloži nove pojme, določene tradicije, doda humor. Ni se mi zdelo, da berem zgodbo ampak njeno potovanje. Lahko si prebral kako se je sama spremenila in opazil si lahko njen napredek, spoznal kulturo določene države in ljudi.  V pisanje doda svoje mišljenje, njene občutke in tako lahko dobro spoznaš pisateljico. Všeč mi je njeno razmišljanje, njeno obnašanje in malo mi daje upanja, da lahko spremenimo življenje na dobro. Uporablja okrepljene črke, velike črke, male, v oklepajih misli, poševne črke. Njene besede so skrbno izbrane in tako močne. Pripoveduje mirno, lahko se nasmejiš zraven, jočeš, vse kar želiš. 

Občutki
Knjiga mi je bila zelo všeč. Na začetku sem bila skeptična in tudi na drugem poglavju, ko pripoveduje o tem kako se je srečala z bogom in našla to ravnovesje, nism čisto verjela, saj sama ne verjutem tako močno. A vsak ima svojo vero, svoj način razmišljanja. Sama verjame v boga, jaz ne. Verjamem, da je neka sila nad nami, a ne vem, če je to bog. Všeč mi je, ker sem spoznala malo Italije, malo Indije in Indonezije in se pri branju tudi naučila nekaj novega o njihovih kulturah. 
Rada bi prebrala še več knjig o njej. Če veste za kakšno dobro, napišite v komentar!

Knjiga mi je všeč in mi je že na začetku pritegnila pozornost kako je razdelila poglavja. Na sploh mi je všeč njen slog pisanja. Pri opisovanju dogodkov ne opisuje kako je odšla kam in kako se je usedla, ampak vse teče gladko. Ni veliko dvogovora ampak veliko je pripovedovanja. Govori o svoji depresiji in ustvari dvogovor med Depresijo, Osamljenostjo in sebi. Ta del je smešen, a tudi pokaže kako se človek z depresijo spopada, kako se ona sama spopada s tem bojem. V prvem delu govori o užitku hrane, govori o seksu. V drugem delu govori o meditaciji, kako je ona našla s pomočjo meditacije mir in veselje. V zadnjem delu pa odide do vrača na Baliju, ki ji je leto dni nazaj rekel, da se bo enkrat vrnila nazaj. Takrat tega ni verjela, zdaj je prišla in se družila z njim in ga opazovala pri zdravljenju. Našla je kolo in svoje stanovanje ter raziskovala in potovala po Baliju. Nora knjiga je. Zdi se mi, da sem sama potovala po vseh treh državah, spoznala delček njihove kulture. Vsaka ima svoje verovanje in vrače.

Še nekaj citatov iz knjige.

"Tablete so mi vrnile krepčilne nočne ure in poleg tega ustavile tresenje rok in sprostile obroč, ki mi je oklepal prsni koš, ter gumb za panični alarm v mojem srcu."

"To je zgodba mojega življenja. Takšna sem. A zadnje čase sem premišljevala, da je to duhovna nagnjenost"

"Balijci  dobesedno živijo od svoje podobe, da so najbolj miroljubni in predani in umetniški izrazni ljudje na svetu, a koliko od tega je resnično in koliko ekonomsko preračunljivo? In koliko lahko tujec, kot sem jaz, kdaj izve o nesreči, ki se morda skriva za tistimi žarečimi obrazi? Tukaj je kot povsod drugod - ko pogledaš sliko preblizu, so vse jasne poteze začnejo topiti v nedoločljivo maso zamegljenih poteg s čopičem in premešanih pikslov." 

"Sreča je posledica osebnega truda. Boriš se za njo, stremiš za njo, vztrajaš pri njej in včasih celo potuješ okoli sveta, ko jo iščeš./ ... / In ko dosežeš stanje sreče, ga ne smeš nikoli prenehati vzdrževati..."

"Čednega na zunaj je lahko najti, ampak čednega na zunaj in čednega na notri - to ni lahko. Felipe ima to."

Malo sem brskala po internetu in sem sobila mešane občutke glede knjige. Nekaterim je bilo všeč, drugim ne. Meni je bilo všeč, ker me je zanima meditacija in če se človek res lahko spremeni z njo, dobila sem odgovor in videla celoten proces. Spoznala sem tri države, spoznala še eno rakico in z knjigo sem dobila upanje, da jo bom tudi sama nekega dne izdala. Če imate radi potovanja, se zanimate za meditacijo, se zanimate za duhovnost, lahkotno branje, je to knjiga za vas. Vredna je branja in opisuje ločitve, ki je zdaj že popularna in si lahko s to knjigo pomagate pri samem procesu ločitve. 

In ne pozabite: Danes, jutri, vsak dan si privoščite dobro knjigo in topel čaj! 

Ni komentarjev:

Objava komentarja