Preskoči na glavno vsebino

Edith Piaf in pesem ljubezni, Michelle Mary

 Michelle Marly je angleška avtorica in več o njenem življenju si lahko ogledate na povezavi.

Da je bila Edith Piaf pevka šansonerjev, nisem vedela do zdaj. In tudi kaj so šansoni. To so lirična oblika popevke in izhaja iz Francije in Edith je bila ena izmed najboljših šansonjerjev. Vedno je pela v preprosti črni obleki z enim samim kosom nakita in pela iz srca, kar je občutila tudi publika.

"Je ženska veličastne preprostosti. Moč, ki jo izžareva njeno drobno telesce, vsakega prestavi v kraljestvo čarovnije." Jean Cocteau
Živela je v času vojne in takrat je bila tudi sama na preizkušnji, saj so jo obtožili, da je sodelovala z Nemci in bi ji lahko zaradi tega kariero uničili. Edith je res sodelovala z Nemcem in z njim imela ljubezensko razmerje, a ji je uspelo to prikriti. Na koncu knjige izvemo, da so jo razglasili za svobodno. 

Edith je bila ženska močnega značaja in je rada veliko tvegala. Verjela je vase in v svoje odločitve, za katerimi je trdno stala. Tako je vzela pod okriljem tudi Yvesa, za katerega nihče ni verjel, da lahko postane pevec šansonjerjev, ampak je postal in to zaradi Edith, ki ga je potiskala izven cone obdobja in ga spodbujala, učila izgovorjave, samega prihoda na oder, nastopa in učila ga je kako se spopasti s porazi. Med tem, ko sta sodelovala, sta se zaljubila in delčke svojega življenja preživela skupaj in oba sta prvič doživela veliko ljubezen. Yves je postajal vedno boljši, Edith pa je postajal vedno bolj razpolovljena. 


Že nekaj časa je imela željo, da bi napisala svoje šansone in ideje pokazala svoji učiteljici, ki jo je zavrnila in za nekaj časa odpustila te sanje. A se ni predala. Naredila je odločitev. Zapustila je Yvesa, saj je videla, da jo ne potrebuje več in kupila stanovanje. Dobila je novega pianista s katerim sta skupaj uglasbila njena besedila in se podala znova na solo potovanja in koncerte. A je skoraj obupala, saj publika ni sprejela njene spremembe i njene preprostosti. Članek v reviji ji je podal upanje in je nadaljevala. Pevka, ki je bila do konca svoje kariere pristna in vedno svoja.  

Po njeni ljubezni je spoznala novega partnerja, ki pa se je ponesrečil v letalski nesreči. Takrat je padla v alkohol in mamila, dobila raka in na koncu ji je ta bolezen vzela življenje. Kljub temu je živela življenje, neustrašno in polno. Upala si je tvegati in verjela je vase. To bi moral vsak in tisti, ki so uspešni imajo ti dve lastnosti. 

Knjiga je berljiva in razdeljena na več poglavij, ki so vezana na različna življenjska obdobja Edith. Spoznala sem neka novega o francoski skladbi in o ljubezni. 

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Dekle, ki je pisalo s svilo; Kelli Estes

  Zgodba govori o Inari, ki je po smrti tete odšla na otok na njeno posestev. Tam se je odločila za velik korak naprej in začela s prenovo hiše, da bi nastal hotel. A tu tiči zanka, saj ima očeta, ki se ne strinja z njeno odločitvijo in zakaj je to pomembno, ker je njena finančna roka, saj je sama v dolgovih. Vseeno se loti projektna. Tik pred zaključkom ji oče umre zaradi srčne kapi in ji na koncu v dnevniku izda, da jo vseeno podpira. Našla pa je tudi novega financerja, in sicer osebo, ki že vodi nekaj super restavracij in se je odločila tudi tukaj odpreti eno izmed njih. Na koncu se je seveda vse sestavilo skupaj in je srečen konec.  "Ni si želela le hotela. Svoji družini je hotela dati kraj, kjer bodo lahko znova skupaj, kjer bodo znova čutili medsebojno povezanost iz časa, ko je bila še mama živa. Želela je, da očka pride sem in vidi, koliko ljubezni je vložila v staro stavbo, ter se odloči, da bi rad bil del nje." Zakaj pa takšen naslov? V teh stari hiši je našla rokav,

Če ostanem: Gayle Forman

O avtorju Gayle Forman je svojo kariero začela s pisanjem člankov, kasneje pa postala samostojna novinarka. S svojim možem je čez nekaj let odšla na potovanje, ki je služilo za njeno prvo knjigo: potopis, ne morem iti od tu: leto na Obrobja skrčljivrga sveta.  Napisala je tudi več romanov, najbolj znan pa je ta roman: Če ostanem. Po njemu je posnet tudi film. In sama sem naprej pogledala film in nato prebrala knjigo. Med njima ni veliko razlike. Mogoče na določenih delih film pokaže več, kot pa knjiga in obratno. Ne bom vam veliko izdala, saj je knjiga odlična in govori o moči glasbe, ljubezni in o življenju. Našla sem tudi njeno stran, na kateri si lahko pogledate njene knjige in dodatne zanimivosti:  http://gayleforman.com/ In šele zdaj sem ugotovila, da sledi tudi drugi del. Nujno ga moram najti in naslov pove zakaj želim prebrati drugi del. Prvo pa spoznajte prvega. To je roman o moči ljubezni, družine, prijateljstva in glasbe. Čeprav ima knjiga komaj 170 strani

Peganska dieta, Dr. Mark Hyman

  Mark Adam Hyman je ameriški zdravnik in avtor uspešnic New York Timesa. Je ustanovitelj in medicinski direktor The UltraWellness Center in je bil kolumnist pri The Huffington Post. Hyman je bil redni sodelavec Katie Couric Show do odpovedi oddaje leta 2013. V tej knjigi predstavi 21 načel njegove teorije, ki sem jih povzela spodaj.  Hrana naj bo vaše zdravilo Jejte hrano vseh barv mavric pravilo petinsedemdeset odstotkov stročnice, polnozrnata žita, oreščke, semena meso, ki je zdravo perutnine, jajca, ribe maščobe mlečni izdelki obnavljalec sladkor kot droga kava in  alkohol hrana za zdravje čiščenje, razstrupljanje telesa tveganje in koristi veganske hrane zdravo  črevesje hrana za trdoživost boljše razpoloženje dostopna cena zdrave hrane otroci naj jedo, kar jeste vi zdrave navade za zmeraj začni že danes  V vsakem poglavju je naslov in vsebina. Na koncu pa še tabela, kjer povzame določene informacije. Rastlinska hrana ima veliko vlaknin in ostalih hranil in malo kalorij. Vsako živ