Preskoči na glavno vsebino

Anini finančni recepti za vašo dobro finančno kondicijo, Ana Vezovišek

 Ano Vezovišek sem prvič spoznala v oddaji od Zvezdane Mlakar. V tej oddaji sta se pogovarjali kako finančno vzgajati otroke in me je navdušila. Odšla sem na cobis in rezervirala vse njene knjige (skoraj vse - smeh).

Povezava do oddaje

Anini finančni recepti je knjiga, ki je razdeljena na dva dela. Prvi del podaja nasvete, drugi del pa na praktičnih primerih poskuša te nasvete tudi realizirati. Verjamem pa, da jih sam kar dobro realizira in uporablja v vsakdanjem življenju. 

Sama sem pri nasvetih uživala, praktične primere pa sem kar preskočila, saj sama še nimam takšnih finančnih težav, kot so dolgovi ali pa kreditne kartice. Tudi ne kupujem stanovanja ali gradim hiše. Bom pa poskusila upoštevati nasvete in se bom mogoče temu izognila. Ana pravi, da moramo imeti pregled nad prilivi in odlivi denarja. Poglejte v izpiske zadnjih treh mesecev, razdelite stroške na bivanje, hrano, prevozi, otroci, itd. Tako boste videli kam odteka denar in s tem boste mogoče lahko rešili in denar preusmerili drugam. Starejša gospa je vsak mesec porabila 150 evrov za cigarete in je takoj nehala, ko je to videla. 

Drugi nasvet, ki ga je poudarjala je, da moramo stroške razdeliti: 80:10:10. 

10 % plače so prihranki za hude čase, 10 % so prihranki in zadnjih 80% za tekoče stroške. Velikokrat je poudarila, da je dobro nekaj denarja vsak mesec odložiti na stran, saj so v življenju zgodijo nenačrtovani dogodki. Sama uporabljam druge številke: 50:30:20. 50% plače za življenje (hrana, najemnina, bencin, itd.), 30% za želje (telefon, internet, obleka, čevlji, izleti, darila, umetnost, itd.) in na koncu 20% so prihranki. In tudi te prihranke razdelim: avto (zavarovanje, tehnični, cestnina, vinjeta), dopust, šolanje in še prihranki, ki niso določeni ampak so za hude čase. To je res dober nasvet, saj imaš s tem vpogled v finance in nadzor. Na začetku je stresno, potem pa je to že rutina. 

Pove tudi, da bi morali imeti na strani eno povprečno plačo, da če izgubimo službo ali karkoli, je manj stresno in še vedno nekako živimo. To omenjajo tudi drugi ljudje. 

Omenja tudi načrtovanje. Sama si prvega v mesecu naloži na račun nek znesek, ostalo pa da na varčevalni račun. To ne vem kako ji to uspe in bo zame kar deseti (ko dobim plačo) mišljen kot prvi v mesecu. Načrtovati moramo kaj bomo kupili, z listkom v trgovino in po premisleku ali res to potrebujemo. Trgovine so zasnovane tako, da kupimo drage, nepotrebne stvari. Kar poglejte si njihove trike (svetloba, izdelki na višini oči, itd.). Tudi mediji in družba nas včasih prisil v nakup nečesa, kar ne potrebujemo. To navado moram vključiti tudi sama. Načrtovati počitnice in že na začetku določiti koliko bomo porabili za dopust in se ne zanašamo na regres. Zakaj je dobro nakupovati načrtovano? Ker velikokrat nakupujemo s čustvom in se moramo naučiti vklopiti razum. 

Govori o kreditih in bankah, naj res dobro premislimo kje in kakšen račun bomo odprli. Govori o večjih nakupih, kot je stanovanje, hiša, avto - da je dobro imeti vsaj nekaj na strani za začetni kapital. Preden gremo v kredite, poskusite vsak mesec dati na stran vsoto obroka in boste videli ali ste zmožni tako živeti. Živimo v nepremičninah, ki si jih lahko privoščimo. Vozimo nekaj, kar si lahko privoščimo. O avtih je tudi eno poglavje, da le ti izgubijo 20% svoje vrednosti, ko ga odpeljemo iz avto hiše. Tudi sama sem skočila v nakup avtomobila in sem si denar sposodila od očeta, ker nisem imela dovolj pri sebi. 

Govori o investicijah, da se najprej dobro pozanimamo, preverimo in  poiščemo pomoč. Dobro je, da vlagamo v nekaj in mogoče od tega tudi dobimo kaj nazaj. In še in še. Ima zanimive nasvete in priporočam, da to knjigo prebere vsak. In si ogleda intervju kako spremeniti mišljenje otrok in ga naučiti delati z denarjem. 


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Dekle, ki je pisalo s svilo; Kelli Estes

  Zgodba govori o Inari, ki je po smrti tete odšla na otok na njeno posestev. Tam se je odločila za velik korak naprej in začela s prenovo hiše, da bi nastal hotel. A tu tiči zanka, saj ima očeta, ki se ne strinja z njeno odločitvijo in zakaj je to pomembno, ker je njena finančna roka, saj je sama v dolgovih. Vseeno se loti projektna. Tik pred zaključkom ji oče umre zaradi srčne kapi in ji na koncu v dnevniku izda, da jo vseeno podpira. Našla pa je tudi novega financerja, in sicer osebo, ki že vodi nekaj super restavracij in se je odločila tudi tukaj odpreti eno izmed njih. Na koncu se je seveda vse sestavilo skupaj in je srečen konec.  "Ni si želela le hotela. Svoji družini je hotela dati kraj, kjer bodo lahko znova skupaj, kjer bodo znova čutili medsebojno povezanost iz časa, ko je bila še mama živa. Želela je, da očka pride sem in vidi, koliko ljubezni je vložila v staro stavbo, ter se odloči, da bi rad bil del nje." Zakaj pa takšen naslov? V teh stari hiši je našla rokav,

Če ostanem: Gayle Forman

O avtorju Gayle Forman je svojo kariero začela s pisanjem člankov, kasneje pa postala samostojna novinarka. S svojim možem je čez nekaj let odšla na potovanje, ki je služilo za njeno prvo knjigo: potopis, ne morem iti od tu: leto na Obrobja skrčljivrga sveta.  Napisala je tudi več romanov, najbolj znan pa je ta roman: Če ostanem. Po njemu je posnet tudi film. In sama sem naprej pogledala film in nato prebrala knjigo. Med njima ni veliko razlike. Mogoče na določenih delih film pokaže več, kot pa knjiga in obratno. Ne bom vam veliko izdala, saj je knjiga odlična in govori o moči glasbe, ljubezni in o življenju. Našla sem tudi njeno stran, na kateri si lahko pogledate njene knjige in dodatne zanimivosti:  http://gayleforman.com/ In šele zdaj sem ugotovila, da sledi tudi drugi del. Nujno ga moram najti in naslov pove zakaj želim prebrati drugi del. Prvo pa spoznajte prvega. To je roman o moči ljubezni, družine, prijateljstva in glasbe. Čeprav ima knjiga komaj 170 strani

Peganska dieta, Dr. Mark Hyman

  Mark Adam Hyman je ameriški zdravnik in avtor uspešnic New York Timesa. Je ustanovitelj in medicinski direktor The UltraWellness Center in je bil kolumnist pri The Huffington Post. Hyman je bil redni sodelavec Katie Couric Show do odpovedi oddaje leta 2013. V tej knjigi predstavi 21 načel njegove teorije, ki sem jih povzela spodaj.  Hrana naj bo vaše zdravilo Jejte hrano vseh barv mavric pravilo petinsedemdeset odstotkov stročnice, polnozrnata žita, oreščke, semena meso, ki je zdravo perutnine, jajca, ribe maščobe mlečni izdelki obnavljalec sladkor kot droga kava in  alkohol hrana za zdravje čiščenje, razstrupljanje telesa tveganje in koristi veganske hrane zdravo  črevesje hrana za trdoživost boljše razpoloženje dostopna cena zdrave hrane otroci naj jedo, kar jeste vi zdrave navade za zmeraj začni že danes  V vsakem poglavju je naslov in vsebina. Na koncu pa še tabela, kjer povzame določene informacije. Rastlinska hrana ima veliko vlaknin in ostalih hranil in malo kalorij. Vsako živ