Mark Adam Hyman je ameriški zdravnik in avtor uspešnic New York Timesa. Je ustanovitelj in medicinski direktor The UltraWellness Center in je bil kolumnist pri The Huffington Post. Hyman je bil redni sodelavec Katie Couric Show do odpovedi oddaje leta 2013.
V tej knjigi predstavi 21 načel njegove teorije, ki sem jih povzela spodaj.
- Hrana naj bo vaše zdravilo
- Jejte hrano vseh barv mavric
- pravilo petinsedemdeset odstotkov
- stročnice, polnozrnata žita, oreščke, semena
- meso, ki je zdravo
- perutnine, jajca, ribe
- maščobe
- mlečni izdelki
- obnavljalec
- sladkor kot droga
- kava in alkohol
- hrana za zdravje
- čiščenje, razstrupljanje telesa
- tveganje in koristi veganske hrane
- zdravo črevesje
- hrana za trdoživost
- boljše razpoloženje
- dostopna cena zdrave hrane
- otroci naj jedo, kar jeste vi
- zdrave navade za zmeraj
- začni že danes
V vsakem poglavju je naslov in vsebina. Na koncu pa še tabela, kjer povzame določene informacije. Rastlinska hrana ima veliko vlaknin in ostalih hranil in malo kalorij. Vsako živilo ima določeno barvo in te barve imajo svoj pomen, zato pravi, da jejmo raznoliko in barvno. K vsakemu obroku dodajmo zelenjavo. Dopoldne več sadja, popoldne več zelenjave. Oreški in stročnice so super živila za nas. Pest oreškov na dan je super. Pri stročnicah p moramo biti pazljivi, saj so tista v konzervi manj zdrava, kot pa tista, ki jo sami kuhamo. Namočimo in skuhamo. Glede žita, odsvetuje vsa žita, ki so spremenjena v kruh in ostale izdelke. Žita, ki naj bi jih uživali so kvinoja, ajda in riž.
Glede mesa pa meni, da ga lahko uživamo v manjših količinah, ampak poglejmo kako je rejeno in kje. Svetu pripomoremo, če ne kupujemo mesa v trgovini, saj je zadaj cela industrija zaradi katere trpi sestava zemlje, požiganje gozda, onesnažen zrak in morala. Živali, ki pa so rejene doma, na prosti reji imajo boljše meso, kot pa ostale, ki so industrijsko rejene z zdravili, umetno hrano. Enako je za perutnino in jajca. In morske izdelke. Meni, da jih ji je priporočljivo jesti ampak samo 3x na teden, Omenja, da so maščobe zdrave za našo telo, ampak spet katere. Med njimi so avokado in oreščki. Namesto cvrtja v olju, popečemo v pečici. Namesto sončničnega olja, imamo avokadov in res samo pikico tega na ponev.
Mleko in mlečne izdelke se moramo izogibat. Vzamemo raje rastlinsko mleko.
Poleg vsega tega omenja tudi vpil industrijske hrane na zemljo in kako lahko pripomoremo. Vzgajamo svojo hrano in kupujemo od lokalnih kmetov. Veliko hrane zavržemo stran, zato je dobro, da se naučimo uporabiti vse. IN kuhati manjše obroke, da ne smemo hrane stran. Skuhamo več za naprej, Shranjujemo, da se ne pokvari. Plastika - kupujemo v vrečkah za večkratno uporabo, čim manj hrane, ki je ovita v plastiko (takšna tudi ni zdrava in je predelana), čim manj predelane hrane. Jejte preprosto. Samo skuhaš, popečeš hrano in jo poješ. Kuhaj doma.
sladkor je droga in smo zaradi njega lahko fizično zasvojeni. Kako se lahko to rešimo? počasi začnemo s pegansko dieto, vadba in premagovanja stresa. Stres je ključen za željo po sladkem. Poleg tega pa je sistem narejen tako, da zanalašč podpirajo firme kot so Pepsi, CocaCola in ostale.
Za izboljšanje lahko naredimo tudi 10 dnevni post in namesto čokolade vzamemo datelj, ki je prav tako sladek. Telo vam bo hvaležno.
Poleg tega kaj jesti in kako pripraviti hrano, omenja tudi kdaj jesti. Meni, da bi morali med zajtrkom in večerjo miniti 12 ur, da telo počiva in prebavi vse. namesto kave in alkohola, vodo! Zeleni čaj za kofein.
Omenja, naj bo kuhanje in nakupovanje hrane načrtovano in v ta proces vključimo otroke, saj bomo le tako tudi njim vzgojili to navado. Prav zaradi tega so tudi v zadnjem delu knjige recepti.
Knjiga mi je všeč, ker je novejša in podprta z raziskavami. In omenja tudi covid, kar je kar zanimivo. Dotakne se vseh tem glede hrane. Kaj in zakaj je dobro jesti, sladkor kot droga, vpliv industrije na okolje itd.
Komentarji
Objavite komentar