4/05/2020

Ozdravimo strah, Dr. Lissa Ranking


»Sem zdravnica, pisateljica, umetnik, mati, govornik, učiteljica, ljubimec in ustanoviteljica Inštituta za celotno zdravstveno medicino, ki je podobno kot Medicinska šola 2.0 za zdravnike, zdravstvene delavce, terapevte, trenerje in zdravilce, ki so strastni do celotnega Zdravje in navdihnjeno za učenje, kako zavest vpliva na fizično zdravje. Kot raziskovanje moje sedme knjige Sacred Medicine: A Doctor’s Quest to Unravel The Mysteries of Čudežno ozdravljenje, sem deset let potoval po svetu in se spuščal po zajčji luknji, študiral medicino duha in telesa, spontana ozdravljenja, šamanizem, avtohtono medicino, energetsko zdravljenje, duhovno zdravljenje in vrhunske terapije s travmami, ki so znane za razrešitev bolezni, potovanje, ki mi je razblinilo um in srce.«
To sem pridobila na njeni strani: https://lissarankin.com/about/Knjigo sem izbrala po naključju.  V iskalnik sem napisala strah in je bila to ena izmed knjig. Na ogled je knjiga privlačna, saj ima tople barvo in zanimivo sovo na platnici. Ta knjiga je druga knjiga od te avtorice.  Sestavljena je iz treh poglavij.

Prvi del govori zakaj zbolimo zaradi strahu. Kaj točno je strah, kako nastane v naših možganih in kakšne so posledice občutka strahu. Vemo, da  nekaj bolezenskih stanj nastane zaradi nenehnih negativnih čustev. To Louise L. Hay dobro razloži kaj vse odraža telesna bolečina.  V tem delu govori tudi o lažnem in resničnem strahu. Oboje občutimo in telo ne ve kaj je res in kaj ne. Resen strah  je, ko te napada medved. Lažen pa, ko si misliš kaj če bom izgubila službo. Tukaj tudi omeni pogum. V drugem delu pove resnico o strahu. Kako prepoznati strah. Tukaj poda tudi strahove, ki so globalni. Strah nas je negotovosti, izgube, nevarnosti in samote. In vsak ta strah tudi kasneje razdela in obrazloži. IN zadnji del govori o pogumu, kako počasi strah sprejeti kot učitelja in ga preoblikovati v pogum, da gremo iz naše cone obdobja.

Knjiga je lahkotna za branje. V njej je veliko anekdot, zgodb, raziskav, odlomki iz drugih knjig, ki potrjujejo, kar je zapisano. Na nek način je tudi to njena zgodba kako je premagala strah. V knjigi so tudi vadbe za razvijanje poguma. Veliko omenja meditacijo, prostovoljstvo, iskanje prave družbe, stik z naravo in še več. 


Sama sem mnenja, da strahu ne moremo ozdraviti. Nobeno čustvo ne moremo ozdraviti, ker so v nas zapisana. Lahko pa nam pomagajo razumeti samega sebe. Včeraj sem poslušala na youtube predavanje o čustvih, kako nastanejo in vplivajo na naše telo. 
Čustva nastanejo zaradi naših misli. Nekaj mislimo in to občutimo. In če mislimo pozitivno, občutimo pozitivna čustva. Če mislimo negativno, čutimo negativne misli. To je zame še vedno rahlo nevedno. Razumem to logiko in verjamem, da je res. Ker naše misli, zavestne in nezavedne, nas oblikujejo in naša obnašanja. Ampak se mi zdi težko, to udejanjiti. Da kar na enkrat mislim pozitivno in bo svet drugačen. V video je dal primer konec zveze. Lahko misliš slabo: Joj, ne bom našla drugega. Sama bom celo življenje. Nisem privlačna. In seveda zaradi tega čutimo žalost, jezo. Lahko pa mislimo: Končala sem zvezo. Zaradi njega sem razvila določene lastnosti moje osebnosti. Našla bom boljšega. Zdaj se lahko osredotočim nase. Na projekte. In tako dalje in ne bomo depresivni ampak samo rahlo žalostni. Bilo je zanimivo predavanje in bom poskusila nekaj narediti na tem. Poslušala bom svoja čustva, se vprašala zakaj tako trenutno čutim. Kaj je vzrok čustva in kakšne so moje misli. Te bom zapisala in jih poskusila preoblikovati v pozitivna in jih ponovila na glas. Bomo videli, če bo to delovalo. Vsekakor pa bom pridobila nekaj od tega, saj bom spoznala del sebe.
Imate vi kakšno knjigo, ki govori o tem kako lahko kontroliraš svoja čustva?

4/03/2020

Prestreljene sanje, Vlado Vrbič
Knjiga je izdana leta 2020. Sama je v začetku nisem želela prebrati, a smo jo določili na našem bralnem klubu. In sem jo začela brati. Knjiga me je pritegnila in sem jo kar hitro prebrala.

Knjiga je govori o življenju Karla  Destovnika -Kajuha. Pesnik in močen kulturnik. Zgodba govori o mlademu fantu, ki je rajši izbral knjigo kot pa žogo. Opisuje družine in kako so se preživljali, kako so še hodili v šolo in na dela. Že od najstniških let je pisal in bral in si pridobil krog prijateljev, ki so imeli enake misli, cilje in želje. Živel je v Šoštanju in knjiga govori tudi  o času pred in med drugo svetovno vojno. S tem je pisatelj dodal vpogled kako so živeli v času vojne. Popelje nas skozi zgodovino in v knjigi omenja kaj se je dogajala po svetu.

Karli je se tudi šolal in tukaj se je pokazalo tudi kako je potekalo šolanje v tistem času. Večina časa je preživel ob branju knjig in se ni veliko posvečal šoli. Bil je pa prisoten na vseh nepotrebnih dogodkih. Pomagal je pri zbiranju družbe, ki so se uprli nemškim vplivom. Zardi tega je pristal v težavah in je bil iskan s strani Nemcev. A ga ni ustavilo, da ne bi pisal poezije. V sebi je imel željo po nečem večjem.

»…Pred očmi se je v krvavi prah sesipal svet, star je bil že skoraj sedemnajst, pa v življenju ni napravil nič posebnega. Kaj mu je pomagalo, če je bil glaven v Slovenski mladini, hotel je več, pa ni videl prihodnosti.«

Boril se je za pravice mladih piscev. Prav zaradi tega je pristal v težavah in je moral zapustiti šolo in se prepisati na drugo. Obljubil je, da bo prenehal.  Je čez čas ponovno ovadbo mariborske policije zaradi komunističnega delovanja.  Bil je tudi zaprt za nekaj časa, kjer je preživel zaslišanja in udarce. A so ga izpustili in se je moral ponovno skrivati, saj je bilo družino strah.  Med tem časom je napisal igro, izbral pesmi in upal, da bo lahko izdal svojo pesniško zbirko. A vojna še ni kazala konca. Začel je delati v Komunistični partiji, kot obveščevalec. Moral je zbirati podatke in poročati nadrejenim. Del svojega življenja se me moral skrivat in je bil ločen do družine.

V svojem življenju je imel tudi svojo ljubezen Miciko, ki sta izgubila stike, a sta si še vedno pisala pisma. Proti koncu knjige se je Karel pridružil Slovenski partizanski vojski. Vedela sem, da so imeli vojaki tudi kulturnike, ki so krajšali čas vojakom in s pomočjo svojih poezij in predstav, pokazali domačinom kaj se zares dogaja. Postal je vodja kulturniške skupine v 14 diviziji. Tam je spoznal tudi plesalko Dašo s katero je počasi zgradil odnos. Tukaj so hodili zraven ostalih, partizanov, bolničarjev in so se premikali po navodilih vodje. Nazadnje so dobili ukaz, da odidejo proti Šoštanju. Karli je bil vesel in je že naredil načrt kako bi lahko prišel v Šoštanj in poiskal svojo družino. A do tega ni prišlo, saj so padli v zasedo in izgubil življenje.

Knjiga je odlična in toliko vsebine, ki jo ima. Ne le, da govori o življenju Kajuha. Govori o političnih razmerah, vojaških razmerah in kako so se določeni ljudje skrivali za svoje življenje. Kako je kultura ostala živa in slovenski jezik. Kako so kljub vsemu pisma vedno našla prave roke. Lepo je bilo brati imena ljudi in tudi delček naglasa. 

Karel je imel v sebi toliko poguma, kljub svojemu ranljivemu zdravju. Toliko strasti, kar se opazi v odlomku, kjer pripoveduje kako je sklesal novo poezijo in je bil pri tem ves poten. Kako je nastopal in vsa svoja čustva v napisane in izražene besede. Res je imel talent in toliko nenapisanih besed in sanj. Naslov je razumljiv. Saj je bil ustreljen in vse njegove sanje. 
3/31/2020

Konsalik: Ukradena sreča

Konsalik je nemi pisec, ki je preminu leta 1999. V času druge svetovne vojne je bil dopisnik in je svojim romanov dodal posebno noto. Največ je pisal o vojni, o nemških družinah. IN želim si prebrati kakšno njegovo knjigo. 


Ta knjiga pa žal nima vojaške tematike ampak ljubezen. Knjiga je izdana leta 1991, a ko je kriza vzameš tudi takšne knjige. Prebrala sem jo v parih dneh, saj je bila zanimiva. Avtorja ne poznam, a ga bom zdaj spoznala. Ta knjiga je le ena dolga zgodba. Ni predgovora ali zahvale. Le zgodba. Zgodbo prekine z odstavki in je besedilo še vedno ločeno.
Zgodbo govori o slavnem dirigentu Donani, njegovi ženi Carolin in njunima hčerama. Živela sta hitro življenje. Vsakih 14 dni v drugem mestu, saj je imel Donani svoje koncerte po celem svetu. Za kratek čas sta bila doma in se družila s hčerama. Drugače je za njiju skrbela varuška. Videti je bilo, kot da imata popolno življenje. A ni bilo tako. Caroline se je počutila zapostavljeno in se ji je zdelo, da ni bila ljubljena. Vedno je bila senca Donata. To je opazil violinist, ki je igral v njegovem orkestru in mislil, da lahko zagrabi priložnost. Prikupil se je Carolin in sama je dobila ljubečo pozornost, po kateri je hrepenela. Violinist Jean je želel postati solist in je s pomočjo Carolin, solo igral pred Donatu. Ta ga ni pohvalil in ga zavrnil. Želel je prekiniti s Caroline, a sta bila že pregloboko. Upozorila sta smrt Caroline, pobrala denar in odšla. Caroline si je pri zdravniku spremenila obraz, saj je želela ponovno zaživeti. Jena pa je želel postati solist, a so ga vsi zavrnili. Oziroma so mu ponudili druge možnosti, a nobena ni bila dovolj dobra. Bil je jezen, vzkipljiv mož. Carolin mu je plačala dva koncerta, a se je Jean od jeze napil in razbil svojo violino. Takrat sta se tudi s Caroline skregala in končala njuno razmerje. Caroline je želela nazaj v staro življenje, a ni mogla. Imela je obraz in ime druge ženske. To je zaupala najprej mami, nato še svojemu možu. Ta jo je sprejel. Tu sem se zelo začudila. In vse skupaj se mi zdi sumljivo, da niso rešili primera in ugotovili, da Carolin laže. In grozno, da Donata to ni motilo. Jena si je med tem časom že našel drugo bogato žensko, s katero sta začela življenje. Razumem naslov knjige. Jena je ukradel srečo Donatu, a se je ta vrnila nazaj.

To bi lahko videla, kot kriza srednjih let. Caroline je ugotovila, da kljub denarju, potrebuje več. Vmes je tudi razmišljala o tem, da bi ostala doma s hčerama, medtem ko bi njen mož potoval po svetu. Rajši bi videla, da bi se odločila za to, kot pa za operacijo obraza. Bila je naivna. Mislila je, da bi lahko zaživela življenje z mlajšim moškim. A je ugotovila, da se spušča v isto stvar, saj je bil glasbenik in je potreboval njeno podporo pred in po koncertu. Tako kot Donan. Spoznala je, da je naredila napako. Grizlo jo je in žrlo. NA koncu se je spovedala materi in svojemu možu. A kako sta ji lahko oprostila in živela s tem? Spoznala je, kaj je prava ljubezen. Kako se kaže, v dejanjih in besedah. V knjigi lahko vidimo, da nekatere stvari jemljemo samomnveno in se ne vprašamo, če je kaj narobe. In tudi sami nismo dovolj močni, da bi to izrazili in rajši tiščimo vase in nekega dne izbruhnemo ali naredimo kakšno nespametno določitev. Donat se je določil, da bo spremenil svoj način življenje, ko je znova v svojem objemu imel Carolin. Zakaj je potrebna tragedija, da znova vidimo?


In tudi zdaj vidimo, da preživimo brez trgovin ob vikendih. Da za preživetje ne potrebujemo veliko in lahko veliko naredimo sami. Ponovno so cenjeni kmeti in njihovi pridelki. Mogoče bodo starši videli in začeli ceniti učitelje, vzgojitelje, ki se trudijo in se ukvarjajo z otrokom in mu nudijo znanje, izkušnje. Ponovno imamo čas, da se pogovarjamo, poslušamo radio, beremo knjigo. Vse počnemo počasi, ne hitimo, ker vemo, da imamo čas. Nazadnje smo se z družino kartali 10 let nazaj, zdaj ponovno sedimo za mizo in igramo remi.

3/25/2020

Karantena

Zaradi virusa smo primorani ostati doma. Sama sem to izkoristila prvih nekaj dni za počitek. Spala sem do desetih, se počasi uredila, v miru pripravila zajtrk, pogledala serijo. Malo načrtovala kaj vse lahko počnem v tem času. Potem smo skupaj kosilali s starši in nato sem imela ponovno cel popolne prost. Vzela sem si čas za telovadbo, dolgo dve uri. Pogledala Esmeraldo. Brala, pospravljala in odšla spat. To je bil le prvi dan, potem pa sem začela z delom.

Prenovila sem par elementov, prestavila elemente. Začela pisati nadaljevanje mojega romana in še ene knjige. Ustvarjala. Slikala, risala. Pisala diplomsko nalogo. Igrala ukulele za dušo in se naučila nekaj novih pesmi. Brala, veliko brala. Družim s starši ob igranju kart, družim s partnerjem. Kuham, odkrivam nove sestavine. Pišem. Ukvarjam se z rastlinami. Berem. 

Smo v času, ko se je svet ustavil. Niso idealne razmere in tudi sama imam strah, da bi se okužila in še večji strah je, da bi okužbo širila na bližnje in tuje ljudi. Zato sem kar notri, v svojem gnezdu.

Zdaj je čas, da se odnosi izboljšajo. Čas za iskrene pogovore in druženje z bližnjimi, ki so v isti hiši, stanovanju. Čas, da pogledamo vase in ugotovimo kdo smo, kaj nas veseli, postanemo boljši. 

3/21/2020

Besede

Črka ob črki in nastane beseda.
Beseda ob besedi in nastane poved,
pisana ali izrečena. 

Vedno pa nekaj povedo.
In tudi zate imam nekaj besed
shranjenih v mojem srcu.

Čakajo, da jih bom izrekel,
a kaj ko te ni tu. 
Ne želim jih zapisati. 

Želim jih izreči, tebi.
Čakal te bom, tu
kjer sem te zadnjič videla. 

Meni grejejo srce 
ko te ni tu.
Čakam, da ogrejem tvoje srce. 

3/17/2020

Vojna vse spremeni, Stasha Furlan Seaton


Stasha Furlan Seaton je pogumna, močna oseba, ki je preživela marsikaj in je med vsemi tistimi, ki so preživeli drugo svetovno vojno. Ne bom veliko povedala o njej, saj je ta knjiga opisuje njeno življenje od otroških let do odrasle ženske. 

Knjiga je napisana po resničnih dogodkih in opisuje kako je njena družina preživela drugo svetovno vojno. Razdeljena je na več poglavij in vsako poglavje opisuje določen del njenega življenja v različnih krajih. Najprej opisuje življenje v Ljubljani in družinsko ljubezen do gora, saj je z družino, sama in v krogu prijateljic, prehodila veliko slovenskih gora in usvojila tudi Triglav. Še zdaj mi ni jasno kako so včasih prišli na Triglav brez današnjih planinskih oblačil, čevljev in druge opreme. 

V osrednjem delu knjige razlaga kako so pobegnili iz Jugoslavije in potovali po svetu. Kljub vsemu so uživali v  mestih in si jih ogledovali, a nikjer niso ostali prav dolgo. Družina se je kmalu razkropila. Stasha je odšla  v vojsko in nekaj časa je bila vojakinja, a ko so ugotoviti, da ne zna streljati, je odšla med gledališko kulturo in postala igralka. Na koncu je pristala v ZDA kjer je doštudirala in si našla tudi primerno službo in dobila nov potni list. Še vedno pa si ni upala nazaj v Slovenijo, saj bi jo priprli. To se je zgodilo z njegovim očetom, ki je bil trn v peti vodstvu države. Bil je nekaj časa v zaporu, a so ga zaradi zdravstvenega stanja izpustili, a mu odvzeli svobodo. Z očetom si je Stasha pisala pisma. In tako izvedela kaj vse počen njena družina. Brata sta si ustvarila svojo družino, mama ji je umrla in nazadnje še oče. Kako strašno mora biti, da si odsekan od svoje družine in se ne moreš poslovit od svojega očeta in mame. Niti skrbeti za grob in prižgati svečko. 

Prav zaradi tega se mi zdi avtorica pogumna, saj je preživela vojno, prostovoljno je odšla k vojakom, bežala, se skrivala in izgubila starše. Šokiralo me je to, da se je sama javila in odšla med vojake, kjer je shujšala in je bila na preizkušnji preživetja. Sama zase vem, da tega ne bi preživela. Knjiga, ki ti da vpogled kako so preživljali tiste čase. Kako pomembni so spomini in male malenkosti. In koliko stvari je nepomembnih. Spoznala je veliko ljudi in le z nekaterimi ohranila stike, saj jih je spoznala v različnih krajih in obdobij življenja. Veliko je tudi političnih dejstev in pogled v politično dogajanje, kar mi je bilo všeč. Knjiga te pritegne in je razgibana, zanimiva. Vredna branja in omembe. 

Na platnici je avtorica sama, ko je usvojila Triglav. V knjigi so tudi slike in pod njimi komentarji. Tako ti da občutek, da je to res bilo. In zanimivo kako so kljub vojni, še vedno živeli in uživali v dnevih.  V knjigi je v enem od odlomku večkrat omenila kako vojna spremeni vse. Mesta, ljudi, občutke. Ko se je vrnila nazaj v Ljubljano, ni imela domačega občutka, to je našla v ZDA. Zanimivo je tudi to, koliko zaupanja so imeli, ko so bežali in kako so se vse to dogovorili mi še zdaj ni jasno. Potekalo je kot v filmu!

Njen oče je bil slovenski pravnik, prevajalec, filozof. Bil je tudi minister v koalicijski vladi Tito-Subašič. S strani italjanov je bil poleg drugih obsojen na smrt. Več o njemu pa si lahko preberete na wikipeiji in seveda v tej knjigi. Tudi njegov brat je napisal knjigo, kako je on vse skupaj doživljal: Aljoša Furlan: Domov.  Danes je Stasha stara 96 let in ne vem ali je še živa ali ne. Nisem našla podatke o njej. 


3/15/2020

Bralna polica 7

Isabel Allende: Otok pod morjem
Podobno kot Hiša duhov, najslavnejši roman Isabel Allende, je tudi Otok pod morjem izbrušena večplastna zgodovinska pripoved, v kateri spremljamo usodo sužnje Tété in njenega gospodarja Tolousa Valmoraina. Francoz, ki se je preselil na Saint-Domingue, da bi prevzel očetovo plantažo sladkornega trsa, kupi devetletno Tété za sužnjo svoji krhki ženi. Toda z leti jo prične spolno izkoriščati in Tété mu rodi hčerko. Med Valmorainom in Tété se razvije zapleten odnos, poln odvisnosti. Ko pred vrata Saint-Domingua privre krvava revolucija, vsi skupaj zbežijo v New Orleans. Valmorain tam kupi novo plantažo, Tété pa si je odločena izboriti svobodo, ki ji jo je gospodar obljubil. Čilsko-ameriška pisateljica Isabel Allende ima zveste bralce na vseh zemljepisnih dolžinah in širinah. Z Otokom pod morjem ji je znova uspelo pričarati magično zgodbo o izjemni ženski, odločeni kljubovati nenaklonjeni usodi.


Christiane F. : Mi, otroci s postaje Zoo

Kultna zgodba mladoletne Christiane, ki je pri dvanajstih letih v mladinskem domu prvič prišla do hašiša in pri trinajstih do heroina. Zasvojena z mamili je zjutraj hodila v šolo, popoldne pa se je s prijatelji nastavljala na berlinski železniški postaji Zoo, da bi si priskrbela denar za heroin. S svojo brezobzirno odkritostjo poroča o usodi otrok, ki postanejo za javnost zanimivi šele tedaj, ko je prepozno.Naomi Novik: Izruvana
Agneška ima rada svojo dolino, mirno vasico, drevesa in bleščečo se reko. A živi blizu strohnelega Gozda, polnega zla, ki vdira tudi vživljenje njene družine. Pred Gozdom jih varuje hladni čarovnik, ki ga kličejo Zmaj. Toda za svojo pomoč zahteva strašansko plačilo:mlado dekle, ki mu mora služiti deset let. Približuje se dan, ko bo Zmaj spet prišel po novo izbranko, in Agneško je strah. Prepričana je, prav tako kot vsi drugi, da bo Zmaj ssabo vzel lepo, milo, pogumno Kasijo. A izkaže se, da Zmaj izbere drugače, in Agneškino življenje se na mah obrne na glavo.

Jude Deveraux: Dekle iz Summer Hilla

Summer Hill, mestece, kjer se za kulisami priprav na priredbo Prevzetnosti in pristranosti Jane Austen vse vrti okoli ljubezni, je prizorišče nove knjige avtorice knjižnih uspešnic Jude Deveraux.

Na oder stopi Elizabeth Bennet. Kuharska mojstrica Casey Reddick je do grla sita moških. Ko se preseli v šarmantni Summer Hill, pusti za sabo zahtevnega šefa znane restavracije in razmerje, ki se je končalo zaradi fantove ljubosumnosti. Malce miru in tišine na slikoviti plantaži Tattwell je prav tisto, kar potrebuje za nov začetek. Toda spokojnosti je konec nekega meglenega jutra, ko na verandi zagleda čudovitega golega moškega. Na oder stopi gospod Darcy. Tate Landers, hollywoodski ljubljenec žensk in lastnik Tattwella, se je dolgo branil obiska domačije prednikov. Zato še zdaleč ni navdušen nad žensko, ki opreza za njim iz hišice za goste. Casey po pomoti zamenja za fotoreporterko, a njegova razboritost, ki s filmskega platna tako zelo privlači ženske, nanjo naredi zelo slab prvi vtis. Zgodba počasi postaja zanimiva. Iskrice kar letijo, ko Casey prepričajo, da v odrski priredbi Prevzetnosti in pristranosti odigra vlogo Elizabeth Bennet, Tate pa je gospod Darcy. Potreben je samo bežen dotik in Casey čuti brnenje po celem telesu. Toda potem ji Tatov nekdanji svak pove nekaj zastrašujočih zgodb o njem. Casey je vznemirjena in zmedena, a ker se zaljublja v Tata, mora vedeti predvsem eno: ali je intenzivna, nedvoumna kemija med njima resnična, ali pa je zgolj predstava, ki se zaključi s padcem zavese?


Bralna polica 6

Damjana Bakarič: Na tesnobi
Damjana Bakarič je bila 15 let novinarka, ki se ni ustrašila nobene teme, nobenega človeka. Potem pa se ji je zgodilo, da je morala sredi povsem običajnega pogovora o službi zbežati na svež zrak, daleč stran od sogovornika, daleč stran od vseh. Začel se je njen boj s tesnobo in napadi panike. V knjigi opisuje, kako se je zlomila, se soočila s svojo težavo in se slednjič lotila zdravljenja.


Shawn Christopher Shea: Sreča je
Shawn Christopher Shea nas popelje na popotovanje v svet filozofije, duhovnosti in psihologije. Na podlagi zdravniških izkušenj, spoprijemanja z lastnimi vzponi in padci ter s pomočjo mislecev in glasbenikov - Alberta Einsteina, dalajlame, Boba Dylana in drugih - prikaže človeško naravo in naše neskončno iskanje sreče.Louise L. Hay: Moč je v tebi
V iskanju moči za spremembo, se je odpravila na dolgo in zahtevno potovanje, potovanje vase. Ozavestila je dejstvo, da je moč, ki jo vsi iščemo "tam zunaj", tudi znotraj nas in povsem dostopna za pozitivno uporabo. Naučila se je pozitivno misliti, vizualizirati, meditirati. Spremenila je prehrano in način življenja. Njena samozavest je rasla. Dovolila si je življenju reči DA! Svoje izkušnje je oplemenitila z znanjem, ki ga je dobila v nekaj letih svetovalnega dela s posamezniki, po številnih delavnicah in intenzivnih programih, ki jih je vodila.

Jorge Bucay: Ti povem še eno zgodbo?

Bucay (1948) argentinski pisatelj in psihoterapevt, ki je pred časom obiskal tudi v Slovenijo, se je pri nas že zasidral s svojo unikatno knjižno mešanico psihološkega svetovanja na osnovi gestalt terapije in pa literarnih zgodb, v okviru katere pelje junaka, s tem pa tudi bralca skozi tegobe in preko težav vsakdanjega partnerskega in doživljajskega življenja. Po knjigi Ti povem zgodbo? (2011), v kateri mladenič Dèmian obišče psihoterapevta Jorgeja, da bi skupaj poiskala odgovore na vsakdanja vprašanja, ki se jih lotita preko pripovedovanja zgodb, od grških mitov do zenovskih parabol, se Dèmian petnajst let kasneje v knjigi Ti povem še eno zgodbo? spet sooča z novimi problemi. Njegov zakon je razpadel, njegovo razmerje z ženskami nasploh je ostalo precej nestanovitno in kljub novim priložnostim se mu Jorge kaže kot pravi svetovalec na novih razpotjih njegovega življenja. Vendar pa se zdi, da se je v tem času marsikaj spremenilo tudi pri Jorgeju, ki je opustil svojo svetovalno prakso. Vseeno pa, tudi zaradi obljube izpred let, da lahko vedno računa nanj, Dèmiana sprejme, posluša njegove težave, in nov sprehod po deželi zgodb se lahko začne. Na koncu knjige je tudi reprezentativen intervju z avtorjem, ki ga je imela Patricija Maličev ob njegovem obisku v Sloveniji.


Bralna polica 5

Monika Žagar: Košček čokolade v pasji dlaki 
Prvoosebna pripovedovalka Paula ni prav nič zavita v samopomilovanje, ker nima bioloških otrok: raje se skupaj s partnerjem spopada z najrazličnejšimi izzivi, ki jih prinašajo mednarodne posvojitve. Roman Košček čokolade v pasji dlaki odslikava mobilnost in naključnost sodobnega globalnega sveta, hkrati pa je razmišljanje in pripoved o varnosti in ljubezni sestavljene družine.Stasha Furlan Seaton: Vojna spremeni vse
Družina Furlan je živela v Trstu, potem pa pred fašističnimi predvojnimi pritiski pobegnila v Jugoslavijo. V ustaljeno življenje je posegla vojna in Furlanovi so zbežali v Jeruzalem. Od tam jih je pot vodila v Južnoafriško republiko, zatem v New York in London, kjer je bil Boris Furlan kratek čas član jugoslovanske kraljeve vlade. Nato so se vrnili v Jugoslavijo. A to ni bila več država, ki so jo poznali prej. Stasha Furlan se je pridružila partizanom v Dalmaciji, prišla v Ljubljano in nato v Trst. Od tam ji je uspelo priti v Rim, nazadnje pa je za vedno zbežala čez lužo, kjer je doštudirala, se zaposlila in si ustvarila družino.Ves ta čas je nosila breme spomina na očeta, ki je prisilno ostal v Jugoslaviji: »Uživala sem na soncu, ki je grelo moje telo, in počasi segla po izvodu New York Timesa z datumom 20. avgust. S pogledom sem preletela naslove in pretresena prebrala: Trije Jugoslovani obsojeni na smrt kot sovražniki režima.« Med obsojenimi je bil tudi njen oče, Boris Furlan.
Jeffrey Masson: Končna analiza
Z zanosom, strastjo in pronicljivim humorjem je Masson v Končni analizi opisal svoje usposabljanje na poti do psihoanalitika ter ob tem razkril nečedne prakse ortodoksne šole freudovskih psihoanalitikov. S kontroverzno pripovedjo o nepravilnostih psihoterapevtske stroke in njeni ekskluzivnosti znotraj freudovskega kroga je tako ponudil priložnost za kritičen razmislek o koristnosti in objektivnosti različnih oblik psihoterapije.
Vlado Vrbič: prestreljene sanje
Pred nami je roman o življenju pesnika, ljubimca, partizana in narodnega heroja Karla Destovnika - Kajuha. V njem nam avtor brez olepševanj in brez baročnih okraskov pričara čas pred in med drugo svetovno vojno; bralec lahko vstopi v vzdušje tedanjega časa, pred očmi nam raste glavni junak – vse od otroštva, odraščanja, zaljubljanj, pisanja, ilegalnega dela in vstopa v partizane pa do bridkega preranega konca.
Lissa Rankin: Ozdravimo strah
Pri branju knjige Ozdravimo strah boste morda presenetljivo spoznali tudi to, da pogum ni nasprotje strahu. Nasprotje strahu je veselje. Zdi se, da zmogljivost veselja prihaja iz brezpogojnega odnosa do življenja, pripravljenosti, da se pokažete in soočite s čimer koli, kar je tam. To je odprtost, ki nas popelje onstran želje po nadzorovanju svojega življenja, v sposobnost praznovanja življenja. To nas pomakne iz nasprotujočega odnosa do življenja v izkušnjo skrivnosti in spraševanja, ki je v središču življenja. Nazadnje nas to lahko pozdravi.

3/13/2020

Bralna polica 4

Jojo Moyes: Ob tebi, Brez tebe
ou Clark rada streže v čajnici, kjer je zaposlena, in ima fanta Patricka, v katerega mogoče ni dovolj zaljubljena. Nenadoma izgubi službo in življenje se ji obrne na glavo. Kot priložnostno delo sprejme nego mladega tetraplegika Willa Traynorja, ki mu je nesreča z motorjem vzela vso voljo do življenja. Ko v njegov svet zakoraka Lou s svojimi živahnimi barvami in vedrino, pa se nekaj bistveno spremeni ...
Deček s tatujem na srcu: Simon MIčić
Prav takšna je ta knjiga. Knjiga, v kateri vas bo zgodba avtorja spravila v jok in vam naježila

dlake po telesu. Prvinska zgodba, ki je do zdaj ni napisal še nihče. Zamolčana resnica, ki se je varno skrivala na srcu dečka, ki ni mogel odrasti. Sile spolne zlorabe, ki so se zgodile pred petintridesetimi leti, so ga omejevale in ovirale. Onemogočen mu je bil razvoj čustev, a zaradi tega je bilo razvito ogromno število prepričanj, navad in odvisnosti. To je zgodba, zaradi katere se vam bo spremenilo življenje.
Namen zgodbe je, da se o spolnih zlorabah začne govoriti na glas, da se opogumi še kakšen moški in spregovori o svoji bolečini, ki mu kroji življenje in ga ovira pri njegovem največjem namenu: BITI MOŠKI! Spregovorijo naj vse žrtve spolne zlorabe, ki jih nihče ne sliši, ko nemo kričijo NA POMOČ.
Ranjenih duš, ki jim je bila odvzeta osnovna pravica do razvoja čustev in s tem bistveno zmanjšana priložnost za ustvarjanje in kreiranje lastnega življenja, je preveč. USTAVIMO NASILJE NAD OTROKI!

Gregg Braden: Božanska matrika
Ali je mogoče, da nam čudeži, ki jih vidimo v kvantnem svetu, ne prikazujejo naših znanstvenih omejitev, temveč naše največje zmožnosti? Ali je možno, da spontano zdravljenje ali takojšnja povezanost z vsem in vsakomur ali pa celo potovanje skozi čas predstavlja našo pravo dediščino v vesolju? Ali lahko znanost in duhovnost s skupnimi močmi odgovorita na vprašanja najglobljih skrivnosti naše preteklosti?
Louise L. Hay, Življenje je tvoje

Veruje, da smo si vse nadloge, ki nas doletijo, v svoje življenje privabili sami z negativnimi prepričanji, kot
so: "Nisem dovolj dobra", "Meni se dobre stvari ne dogajajo", "Nihče me ne mara", "Bolezni se kar lepijo name" in še na tisoče podobnih.
Louise svetuje, da se končno ustavite, se pogledate v ogledalo in si rečete, da se imate radi.
V knjigi so naštete najbolj pogoste bolezni, njihove miselne podlage in afirmacije, s katerimi lahko te bolezni odslovimo.
Odpovejte se vlogi žrtve. Prevzemite odgovornost za svoje življenje v svoje roke. Vse bolezni in težave, ki vas mučijo, so tu, ker ste jih sami priklicali, čeprav morda podzavestno. Ugotovite, kje se skriva vzrok za vaše težave. Potem ga začnite odpravljati. Vzrok ponavadi tiči v naši omejeni mislenosti. Spremenite svoje misli, svoja prepričanja in spremenili boste svoje življenje. Louis Hay vam ponuja preprosto in učinkovito metodo, s katero lahko ozdravite vsa področja svojega življenje.


Bralna polica 3

Kerrigan Byrne: Cestni Razbojnik
Dorian Blackwell, Črnosrčnež iz Ben Mora, je brezobziren malopridnež. Brazgotinasti in trdosrčni Dorian je eden najbogatejših in najvplivnejših moških v viktorijanski Angliji, ki ga v želji, da bi se maščeval tistim, ki so mu storili krivico, ne ustavi nič ... in ki bi se bojeval do smrti, da bi dobil tisto, kar hoče. Prelepa, še vedno nedolžna vdova Farah Leigh Mackenzie ni izjema – in Dorian kmalu odpelje ljubko dekle v svoje skrivališče v divjem Škotskem višavju. Toda Farah ni nikogaršnja lutka. Skriva strašno skrivnost, ki ogroža njeno življenje.Ko se izkaže, da je ujetništvo pri Dorianu edina možnost za njeno varnost pred tistimi, ki ji želijo smrt, skleneta neverjetno pogodbo 

Tukaj!

Zvezdni utrinki, Luanne Rice

Izpod peresa priznane avtorice vam predstavljamo roman Zvezdni utrinki, ki se vas dotakne najgloblje in v najnežnejše kotičke srca - zgodbo o grenkobi in srčni bolečini, čarobnosti in pogumu. Biti dobra mati ni nikoli preprosto; vsak dan prinese nove izzive in izbire. Dianne Robbins, predani materi samohranilki, starševstvo prinaša največjo radost in najtežje trenutke v življenju. Tedne preden se je rodila njuna hči, sta z možem Timom prejela novico, ki se je prestraši vsak starš. Tim, ki ni želel svojega otroka drugače kot popolnega, je nenadoma odšel in pustil Dianne z novorojenčkom - skoraj samo. Timov brat, mestni pediater, je bil tisti, ki je stal ob strani Dianne in njeni izjemni hčeri. Skozi vsa leta čakanja, opazovanja in skrbi je Alan skrival svojo ljubezen do bratove žene. Dianne je svoje srce ogradila pred vsemi moškimi - zlasti pa pred njim. Toda prav posebno dvanajstletno dekle je tisto, ki ju bo opomnilo, da ljubezen prihaja v različnih oblikah in je lahko prejeta s takšn ...


Peter Rezman: Družmirje
Pred nami je slikanica za odrasle z naslovom Družmirje.0. O dveh uveljavljenih umetnikov: pesnika Petra Rezmana ter slikarke Jasmine Grudnik. Vsak na svojem ustvarjalnem področju brez dvoma združujeta oboje, tako umetniško moč kot odprtost, ki omogoča nove povezave in konstelacije. Družmirje.0 je knjiga presenetljivih in mehkih prehodov, kjer se besede razlivajo v pogledu in lahko sliko slišimo. Kljub le desetim pesmim je zato potovanje dolgo in vznemirljivo. Od prve, pesnikove vere in molitve: koliko časa je še ostalo, do zadnje zakopane pod besedami. Rezman nevsiljivo in ekspresivno združuje svoja metafikcijska oziroma metafizična samoizpraševanja in dvome v moč pisane besede z neizprosno šaleško realnostjo, v katero se vračajo le še mrliči. Na drugi strani pa jasno in nepreklicno izjavi, da za zadnjo mislijo v Vesolju / ne bo ostalo prič. Zdi se, da prav dvom, duhovno in materialno opustošenje in zavedanje krhkosti bivanja, ki se nanaša tako na ljudi kot na pokrajino in celo na vide ...
Tukaj!

Elizabeth Gilbert Jej, moli, ljubi
Tridesetletna Liz ima vse: moža, hišo, kariero. Namesto sreče in zadovoljstva pa čuti le paniko in zmedenost. Loči se in zapade v depresijo. Zato naredi radikalen korak – da bi odkrila, kdo v resnici je, se odpravi na enoletno potovanje okoli sveta, popolnoma sama. V Italiji se predaja kulinaričnim užitkom, uči se italijanščine in se zredi za 12 najsrečnejših kilogramov v svojem življenju. V Indiji s strogo meditacijo doživi razsvetljenje. V Indoneziji išče svoj najvišji cilj: ravnovesje med posvetnim užitkom in božansko transcendenco. Tu najde novo pot … in počasi jo spet začne loviti sreča
Tukaj! in Tukaj!

3/06/2020

Bralna polica

Jude Dveraux: Jutro v barvi sivke

Jocelyn Minton je razpeta med dva svetova. Njena mati je umrla, ko je bila Jocelyn stara komaj pet let, in ko se je oče znova poročil, je postala tujka v družini. A vse se je spremenilo, ko je spoznala Edilean Harcourt. Čeprav je bila ta kar šestdeset let starejša od nje, je bila njena sorodna duša, ki jo je razumela, kot je ni še nihče.
Po svoji smrti ji je gospodična Edi zapustila hišo iz osemnajstega stoletja in pismo, v katerem se skriva ključ do stare skrivnosti. Jocelyn je šokirana, ko spozna, da jo skrivnost, hiša in bodoča ljubezen njenega življenja čakajo v Edileanu, mestecu v Virginiji, ki ga gospodična Edi ni nikoli omenila. Razočarana, ker ji je oseba, ki ji je toliko pomenila, vse to zamolčala, se odpravi na pot, odločena, da razkrije smisel zapuščine.Jocelyn Minton je razpeta med dva svetova. Njena mati je umrla, ko je bila Jocelyn stara komaj pet let, in ko se je oče znova poročil, je postala tujka v družini. A vse se je spremenilo, ko je spoznala Edilean Harcourt. Čeprav je bila ta kar šestdeset let starejša od nje, je bila njena sorodna duša, ki jo je razumela, kot je ni še nihče..
Tukaj!


John C. Parkin: K**c gleda, počnite kar vam je všeč
Ali večkrat rečete KURC GLEDA in se nečesa lotite – in zakaj ne? Ker imate občutek, da vam tako ali tako ne bo uspelo? Veste kaj, recite raje KURC GLEDA vsemu. Kaj je najhujše, kar se lahko zgodi? Da bi bili srečni in dejansko počeli tisto, kar vam je všeč – ter s tem celo služili?
Tukaj!


Jodi Picoult: Rojena iz tvojega življenja
 levkemijo. Pravzaprav se je Anna s tem namenom celo rodila. Toda nekega dne se odloči, da bo življenje vzela v svoje roke, čeprav se zaveda, da bi s tem lahko uničila svoje starše in ogrozila življenje sestre, ki jo ima res rada. Dovolj ima potikanja po bolnišnicah in hoče zaživeti svoje življenje, neodvisno od Kate. Ameriška pisateljica Jodie Picoult se v pretresljivi prvoosebni pripovedi, v kateri se izmenjujo Anna, njen brat, starša, Annin odvetnik in sodna izvedenka, dotika težkih moralnih in etičnih vprašanj. Kako daleč lahko gredo starši, da zaščitijo življenje svojega otroka?
Tukaj!

Gayle Forman: Če ostanem
Odmevni roman ameriške pisateljice Gayle Forman (1970) iz leta 2009 nekako spominja na veliko knjižno in filmsko uspešnico Krive so zvezde, čeprav je bil dejansko izdan tri leta pred njo, v film pa prirejen tako rekoč hkrati, poleti 2014. Glavna junakinja tega romana, ki bo pritegnil tako mlade kot odrasle, je sedemnajstletna nadarjena čelistka Mia Hall. Ta je s svojim igranjem ravno dosegla nov kakovostni nivo, ko se na rutinski jutranji družinski vožnji vanjo zaleti štiritonski tovornjak. Za posledicami nesreče že na kraju samem umreta njena starša, njo pa hudo poškodovano prepeljejo v bolnišnico. Kaj se je zgodilo z bratom, ni čisto jasno. Mia že hitro po nesreči doživi nekakšno zunajtelesno izkušnjo in z druge perspektive opazuje dogajanje in obiske okoli bolniške postelje, vključno s simpatičnim fantom Adamom. Naj sledi staršema ali naj se obrne nazaj v življenje, je ključno vprašanje, ki poganja ta pretresljivi roman, ki je leta 2011 dobil še nadaljevanje z naslovom Where She Wants, kjer je dogajanje po nesreči opisano z Adamovega zornega kota.


Monika Žagar: Košček čokolade v pasji dlaki


Monika Žagar je po diplomi na ljubljanski Filozofski fakulteti nadaljevala študij na kalifornijski univerzi v Berkelejyu, kjer je leta 1994 tudi doktorirala iz skandinavskih študij. Po dolgih letih ustvarjanja v glavnem v tujini zdaj spet živi v Ljubljani. Starejši slovenski bralci se je spominjajo po prispevkih v Razgledih, v akademskih krogih pa je cenjena zlasti njena knjiga o norveškem pisatelju Knut Hamsun: The Dark Side of Literary Brilliance, ki je izšla pri ameriški akademski založbi Washington University Press. Njena romansirana biografija o družini Žagar Dva brata, trije svetovi (2015) je bila nominirana za najboljši literarni prvenec, po njej pa se pripravlja še igrano-dokumentarni film.Košček čokolade v pasji dlaki pa govori o posvojitvi. Prvoosebna pripovedovalka Paula se skupaj s partnerjem odločita, da bosta posvojila deklico iz sirotišnice v Rusiji. Najprej ni bila gotova ali je pripravljena, da postane mama. Kasneje sta posvojila še eno deklico in skozi zgodbo lahko vidimo razvoj Paule. Pri prvi posvojitvi sta opazila deklico Sofijo, ki se je jokala. In naslednjič, ko sta prišla, nje ni bilo več. Kasneje se srečajo in deklice se med sabo dobro razumejo. Tu je zanimivo, saj vidiš kakšne možnosti imajo otroci, ki so posvojeni. Imajo možnost izobraževanja, podporo, itd. Tukaj sta se obe deklici dobro izobraževali in našli super službo. Ena od njiju, Katarina pa je sledila svojim glasbenim sanjam. In edino ona je odšla nazaj v Rusijo, da bi spoznala svoje biološke starše. A se vseeno vrne, presrečna, da je bila posvojena. Tu opazimo tudi razmere v Rusiji, kakšne so bile za mater samohranilke, brezposelne starše, itd. 

Kraj knjige je Slovenija in Rusija, kar mi je bilo zanimivo, saj opiše Slovenijo in naše običaje. Menim, da bi bilo za tujca zanimiva knjiga. Hitro sem jo prebrala, saj ni bila težka in dolga. Tekla je gladko, saj je opisovala vsakdanjo življenje. To je prva knjiga, ki sem jo prebrala in ima temo posvojitev. Zdi se mi, da je to še vedno tabu tema in tudi v knjigi se to občuti. Sirotišnica v knjigi je bila v slabem stanju in menim, da je dobro, da so posvojitve možne. S tem otroku nudimo boljšo prihodnost in možnost, da razvije svojo osebnost. Prva deklica, Jelena, ki sta jo posvojila, je še kasneje hrano shranjevala in skrivala. Kar pokaže, da se je morala v sirotišnici boriti za kos kruha. In naslov je povezan s skrivanjem hrane, saj so imeli doma psa.

V knjigi se pojavljajo različna sporočila in teme pogovora. Posvojitev, otroci, vzgoja, podpora v vzgoji, politika, družba, itd. 

In eno od vprašanj v knjigi je bilo tudi, ali je imeti otroka pravica?